Afslanken met een lintworm
In het Victoriaanse tijdperk hadden vrouwen het vooral op schoonheidsgebied niet gemakkelijk. Tussen 1830 en 1900 was het schoonheidsideaal namelijk dat je een ongezond slanke taille moest hebben. Om dit te bereiken, kochten dames een pilletje met daarin het eitje van een lintworm. Het was de bedoeling dat deze uit zou komen in de darmen en zich daar tegoed zou doen om zo de dame in kwestie van haar overgewicht af te helpen. Deze parasiet veroorzaakte daarnaast verschrikkelijke bijwerkingen als diarree en overgeven. Toch werd het gepromoot, ondanks het nooit bewezen effect.
Andere favorieten
De top 5 van meest gevolgde diëten is:
- Novashops; een dieet wat proteïnerijke maaltijdvervangers aanraadt. Het eetpatroon bestaat uit vier tot zes proteïneproducten per dag. Naast deze producten mag je het dieet ook aanvullen met groenten.
- Atkins dieet; een dieet gebaseerd op het eten van minder koolhydraten. Gebaseerd op bewerkte maaltijdvervangers in de vorm van snacks, drinks & shakes en maaltijdcomponenten die je ondersteunen, van ontbijt tot diner.
- Modifast; dieet gebaseerd op maaltijdvervangers en dan voornamelijk shakes en repen. De voorgeschreven hoeveelheden zijn erg weinig en je schijnt veel honger te moeten doorstaan.
- Weight Watchers; Amerikaanse afvalmethode. Binnen het dieet krijgt alles wat je eet en drinkt een bepaalde hoeveelheid punten. Deze waarde wordt berekend op basis van het aantal calorieën, eiwitten, suikers en verzadigde vetten. Weight Watchers bepaalt hoeveel Smartpoints je mag gebruiken door te kijken naar je leeftijd, geslacht en gewicht.
- Cambridge dieet; dieet gebaseerd op het eten van zo min mogelijk calorieën. Zeker de eerste weken eet je alleen maar maaltijdvervangers en krijg je op die manier slechts 500 tot 800 calorieën binnen. De begeleiding en producten zijn vrij prijzig en worden niet voorgeschreven door voedingsdeskundigen.
Diëten werken wel..
Gelukkig hebben we de tijd van de lintworm ver achter ons kunnen laten. Maar tóch zijn er nog veel diëten in omloop die bij veel mensen tot de verbeelding spreken. Want diëten werken supergoed, of juist niet?
Ja, diëten werken wel, alleen niet voor heel lang. En dat is het nadeel er van én de reden dat nog zo veel mensen er in geloven. Want omdat het tijdelijk wél werkt, hopen mensen toch dat dit dieet het ene is dat hen van hun overgewicht af gaat helpen.
De reden dat een dieet maar tijdelijk helpt, is heel eenvoudig. Het is een andere manier van eten dan je gewend bent, opgelegd door iemand anders. Iemand met andere leefgewoontes, andere kennis en vooral andere belangen.
Afhankelijk
Veel diëten zorgen voor een vorm van afhankelijkheid. En of dat nou een boek, een voedingssupplement of een maaltijdvervanger is, vaak wordt er geld verdiend aan het feit dat je het zonder dit element níet gaat redden. En dat is jammer natuurlijk en niet eerlijk, maar dat is hoe de economie werkt. Eén iemand heeft iets (kennis of een product) wat een ander niet heeft maar wel zou willen en voilá.. Let er maar eens op: sommige diëten kun je in een boek volgen. Maar wat gebeurt er als je het boek uit hebt? Dan volgt er meestal een tweede deel wat je moet kopen om de resultaten te blijven houden die je graag wilt. Of de maaltijdvervangers.. Meestal gaat dat goed zo lang je die producten blijft gebruiken. Maar buiten het feit dat maaltijdvervangers nooit een goede maaltijd op de juiste manier kunnen vervangen, is het effect weg zodra je stopt met de maaltijd-vervangende producten. Zodra je weer gaat eten zoals je gewend was, komen de kilo’s er vaak weer aan. Waardoor jij weer gestimuleerd wordt om het dieet van die ene vriendin te gaan proberen, die toch best veel kilo’s kwijt was in eerste instantie..
Zie je het patroon?
Gezonde leefstijl
De enige manier om voor langere termijn, altijd zelfs, van je overtollige kilo’s af te komen is door het aanleren van een gezonde leefstijl. Maar eerlijk is eerlijk, dat is écht heel lastig in deze tijd. De supermarkt ligt vol met artikelen die je van alles beloven, of het nou koolhydraatarm, vetarm of eiwitrijk is. Maar kloppen die claims eigenlijk wel en is het wel een goed idee om op die manier te eten?
Het maken van gezonde dagelijkse keuzes heeft altijd een positief effect op je lichaam (en je gewicht). Je zult merken dat je je fitter en energieker voelt. Vind je het lastig om de juiste keuzes te maken op het gebied van voeding of twijfel je wát dan de juiste keuzes zijn? Kies voor de online cursus van 365 dagen Fit. In slechts 12 weken leer je álles over de juiste leefstijlkeuzes. Want moet je nou koolhydraatarm of vetarm eten? Wat is nou eigenlijk goed voor je lichaam? Door er achter te komen waar welke voedingsstoffen voor dienen in je lichaam, leer je zelf de juiste keuzes te maken. Ondersteund door een facebookgroep waarin je al je vragen kunt stellen, online vragenuurtjes en heel veel informatie, dagmenu’s met heerlijke recepten. Je zult willen dat je dit eerder had geweten.
Voorbeeld dagmenu 365 dagen Fit
Ontbijt
ONTBIJT: 225 ml (plantaardige) yoghurt of kwark met nootjes of muesli en vers fruit. Zorg er voor dat je na je ontbijt een lekker verzadigd gevoel hebt.
- eet tussendoor gedurende de ochtend niets, maar zorg er wel voor dat je voldoende drinkt. Bij voorkeur water of groene thee.
Lunch
LUNCH: Een heerlijk uitsmijter met daarbij volkoren brood of cracker. Zorg er ook hier weer voor dat je een verzadigd gevoel hebt.
- tussendoor eet je om een uur of vier bijvoorbeeld een handje gemengde (ongezouten) noten.
Diner
DINER: in de avond maak je eenvoudig een super voedzame en gezonde cheeseburger.
- na het diner eet je niets meer. Hoe voel je je?
Zo eenvoudig is het om een dag gezond te eten. Je eet superlekker én voedzaam en je zult merken dat je aan het eind van de dag nog voldoende energie hebt. En hoe vaker je dit doet, des te gemakkelijker zal het je afgaan. Laat je weten hoe het gegaan is?
In het 365 dagen Fit Programma zeggen we niet altijd wát je moet eten zoals in bovenstaand menu. We geven je een aantal opties zodat er altijd wel iets bij zit wat jij lekker vindt. Want eten is nou eenmaal heel persoonlijk. En dat is precies waar het om gaat, dat jíj eet op een manier waarop je je goed voelt, vol energie. Wil je meer informatie over het programma? Kijk op deze pagina voor meer informatie.