Selecteer een pagina

Wat is intermittent fasting of vasten eigenlijk?

Intermittent Fasting (of IF) is de laatste jaren wat bekender geworden. Toch is het niet iets van de laatste tijd. Sterker nog: het is iets van juist heel erg lang geleden! Oermensen deden het regelmatig. Vasten betekent dat je regelmatig een maaltijd overslaat. Meestal houdt dit in dat je een periode van 14 tot 16 uur niet eet. Dat klinkt misschien heel erg lang, maar de meeste mensen vasten wel vaker. ‘s Nachts eet je tenslotte ook niet. En als je na het diner niet meer eet en de volgende dag weer ontbijt, dan heb je ook zo’n 10 tot 12 uur gevast.

Ontbijt is toch nodig?

We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat je MOET eten. Misschien werd er bij jou thuis wel gezegd: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar nieuwe onderzoeken hebben tot nieuwe inzichten geleid. En dat is juist mooi, zo hoeven we niet vast te blijven zitten aan onze gewoontes. Het is verstandig om op een dag voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Minder eten zorgt er over het algemeen niet voor dat je vet gaat verliezen. Je valt misschien wel af, maar meestal is dat veel vocht en ook een tijdelijk resultaat. Om vet te gaan verbranden, moeten we onze eetgewoontes een klein beetje aanpassen. Intermittent Fasting is daar een heel mooi hulpmiddel bij!

Door je ontbijt over te slaan en er voor te zorgen dat je de rest van de dag wél voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, krijgt je lichaam een soort boost. Je lichaam zal in eerste instantie wat van slag zijn, maar al snel op zoek gaan naar alternatieve brandstoffen. Die wordt gevonden in onze vetvoorraad. En die vetvoorraad, daar hebben we genoeg van!

Als je gewend bent om heel de dag door te eten (3 maaltijden, 2 à 3 tussendoortjes), dan zijn je energievoorraden die opgeslagen zijn in je spieren nooit leeg. Je lichaam is er aan gewend dat er altijd voedsel onderweg is en de suikervoorraden in je spieren en lever zullen bijna altijd gevuld zijn. Vooral wanneer die maaltijden rijk aan koolhydraten zijn en je er daarbij een leefstijl er op na houdt met weinig tot geen lichaamsbeweging. Wanneer je eet met volle energievoorraden in het lichaam wordt bijna al het aangeboden voedsel als vet opgeslagen.

Wat zijn de voordelen van vasten?

Door af en toe te vasten (of simpelweg een maaltijd over te slaan) leert je lichaam om in te springen op die situatie en je vetvoorraden aan te spreken. Dat is natuurlijk al heel goed nieuws, maar er is meer!

Een ander voordeel van af en toe vasten is dat de gevoeligheid van je lichaam weer toe neemt. Je merkt weer dat je honger hebt en kunt zo dus veel beter inspelen op wat je lichaam vraagt en nodig heeft. Ook is uit onderzoek gebleken dat het je hersenfunctie verbetert, je bent veel alerter gedurende de dag. Misschien dus wel een goed idee om het eens uit te proberen.

Naast deze voordelen heeft het nog een heel erg belangrijk voordeel: het herstelt je mitochondriën. Dit zijn de ‘energiefabriekjes’ van je lichaam en die lopen in de loop van je leven schade op. Dan worden ze minder effectief. Door af en toe te vasten gaat het herstellend vermogen van je lichaam beter werken. Kortom: je krijgt meer energie en voelt je dus fitter!

Welke schema’s zijn er?

Er zijn verschillende manieren of schema’s om te vasten:

  • Tijdsblokken: bijvoorbeeld de 16/8 methode – Vasten gedurende 16 uur per dag, deze methode beperkt het eetvenster tot een periode van 8 uur. Voor sommigen kan het nuchtere venster echter 16-20 uur zijn, waardoor het eetvenster verder wordt beperkt.
  • Om de andere dag vasten – Afwisselend ‘normaal’ eten en vasten. Bijvoorbeeld vasten op dinsdag, donderdag en zaterdag.
  • De 5:2-methode – Dit houdt in vijf dagen van de week normaal eten en op de andere twee dagen de calorieën te beperken tot 500-600.
  • 24-uur of OMAD vasten – De 24-uurs of One Meal A Day-methode houdt in dat je in een gekozen periode 24 uur doorgaat zonder eten. Je eet bijvoorbeeld om 19:00 uur en dan pas weer de volgende dag op dat tijdstip.

In het 365 dagen Fit Programma promoten we de methode van tijdsblokken om te vasten. Dit is de meest eenvoudige methode om mee te beginnen. Doordat je toch al niet gewend bent om ‘s nachts te eten, is het het gemakkelijkst om te beginnen met het overslaan van het ontbijt. We hebben in het programma 3 mogelijke tijdsblokken:

  1. 12 uur vasten
  2. 16 uur vasten
  3. 24 uur vasten

Je bent natuurlijk niets verplicht, maar we raden je aan het af en toe eens te proberen. Je zult verbaasd zijn van het gevoel dat je er van hebt én hoe gemakkelijk het eigenlijk is. Heel belangrijk gedurende het vasten is dat je aardig bent voor jezelf. Gebruik het nooit als methode om jezelf te ‘straffen’ omdat je te veel hebt gegeten, maar zie het als een manier om je lichaam de tijd te geven om even wat oude voorraad weg te werken.

 

Voorbeeldmenu

Ontbijt

ONTBIJT: als ontbijt eet je niets maar drink je een kopje thee of koffie

  • eet tussendoor gedurende de ochtend niets, maar zorg er wel voor dat je voldoende drinkt. Bij voorkeur water of groene thee.
Lunch

LUNCH: als lunch eet je een goed gevulde Salade (hier vind je een heerlijk recept) met daarbij een voedzame Smoothie (die vind je hier).

  • tussendoor eet je om een uur of vier bijvoorbeeld een handje gemengde (ongezouten) noten.
Diner

DINER: in de avond maak je eenvoudig een super voedzame Spaanse Tortilla met courgette.

  • na het diner eet je niets meer. Je hebt nu een periode van ongeveer 8 uur gegeten; gezonde en voedzame maaltijden. Hoe voel je je?

Zo eenvoudig is het om een dag te vasten. Je eet superlekker én voedzaam en je zult merken dat je aan het eind van de dag nog voldoende energie hebt. En hoe vaker je dit doet, des te gemakkelijker zal het je afgaan. Laat je weten hoe het gegaan is?

In het 365 dagen Fit Programma zeggen we niet dat je móet vasten, maar we zien wel de voordelen er van. Voor de één werkt het heel erg fijn, de ander voelt zich er niet beter bij. En dat is precies waar het om gaat, dat jíj eet op een manier waarop je je goed voelt, vol energie. Wil je meer informatie over het programma? Kijk op deze pagina voor meer informatie.

× Ik heb een vraag