Selecteer een pagina

Wat is het komkommerdieet?

Het klinkt simpel en dat is het ook.. Het komkommerdieet is een dieet gebaseerd op komkommer. Meer kan ik er niet van maken. Nu kan ik natuurlijk direct zeggen dat ik geen fan ben van diëten in het algemeen, maar ik onderzoek toch graag dingen, ondanks dat.

Ik heb me dus een klein beetje verdiept in het komkommerdieet. Zoals gezegd is de basis gebaseerd op komkommer en daar is zo’n beetje alles mee gezegd. De websites die er over schrijven zijn zeer positief over de resultaten, omdat je tot wel 7 kilo in 10 dagen af kunt vallen.

Dát klinkt goed, zul je nu denken, maar lees nog heel even door. Deze manier van gewichtsverlies is namelijk altijd tijdelijk. Je zult misschien in het verleden ook wel eens een dieet hebben gedaan, waarbij je na afloop van het dieet al snel weer hetzelfde aantal kilo’s of misschien nog wel meer aankwam. Het bekende jojo effect. Geen aanrader dus.

Hoe werkt het?

Het probleem van het volgen van een dieet, in dit geval het komkommerdieet, is dat je veel te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Ik zal niet het hele dieet hier gaan uitpluizen, maar ik wil je wel een voorbeeld geven.

Als voordeel van het komkommerdieet wordt genoemd dat je veel vocht en veel vezels binnen krijgt. Logisch, want een komkommer bestaat voor 95% uit water. Daarnaast bevat 100 gram komkommer ongeveer 0,9 gram vezels. Klinkt prima, maar per dag heeft een gezonde volwassene ongeveer 35 gram vezels nodig. Om dit uit komkommers te halen (je mag met dit dieet ook nog wel wat andere voedingsstoffen, maar voornamelijk komkommer) heb je op een dag maar liefst 3,9 kilo komkommer nodig. Een gemiddelde komkommer weegt 400 gram, dus dat betekent dat je zo ongeveer 10 komkommers op een dag moet eten. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind 1 komkommer per dag al meer dan genoeg.. En inderdaad, als je 10 komkommers per dag eet krijg je zeker voldoende vocht binnen. Maar of je dat wilt..

Te weinig voedingsstoffen

Zoals je hierboven kunt lezen en zelf ook vast wel begrijpt, bevat een komkommer dus niet genoeg voedingsstoffen. Je krijgt inderdaad een hoop vocht en vezels binnen en je voelt je vast ook wel gevuld na 10 komkommers en nog wat andere dingen die je mag eten. Maar de voedingsstoffen die je op een dag nodig hebt zitten er niet in. Daarbij komt dat als je op deze manier gaat afvallen, je geen vet gaat verbranden. En dat is nou net hetgeen we juist allemaal kwijt willen.

Als je in dit tempo afvalt, met welk dieet dan ook, val je voornamelijk vocht af. Energie wordt in je lichaam opgeslagen als glycogeen en dat houdt ook vocht vast. Die glycogeen raak je kwijt als je minder energie binnen krijgt dan je verbrand en dus verlies je gewicht.

Wat je eigenlijk wilt is vet verbranden

Om blijvend gewicht kwijt te raken moet je je lichaamsvet gaan verbranden. En dat is heel goed mogelijk, maar niet met een crash-dieet. Zoals gezegd raak je met een crash-dieet snel door je energievoorraad heen en je wilt je juist wel een beetje lekker fit en energiek blijven voelen toch?

Als je blijvend gewicht kwijt wilt raken, is het belangrijk dat je je lijf nieuwe gewoontes aan gaat leren. Bijvoorbeeld dat het niet teveel afgaat op de energie die binnen komt, maar gaat vertrouwen op de voorraad energie die zich al in je lichaam bevindt: vet! We zijn tegenwoordig zo gewend om heel de dag te eten (te grazen lijkt het wel) dat ons lichaam zich helemaal niet meer waagt aan deze voorraad. Die wacht gewoon tot er weer een nieuw suikerrijk tussendoortje komt en geeft je een hongergevoel als het daar aan toe is. Maar als je daar niet aan toe geeft, minder suikers gaat eten en dus meer gaat vertrouwen op je lichaam, dan kun je nog voor grote verrassingen komen te staan.

Probeer het onderstaande menu maar eens. Dit is een voorbeeld van een dagmenu uit het 365 dagen Fit Programma. Zoals je ziet, hoef je geen honger te lijden en val je echt af.. Niet na alleen deze dag natuurlijk, maar op de langere termijn. 

Ontbijt

ONTBIJT: 225 ml (plantaardige) yoghurt of kwark met nootjes of muesli en vers fruit. Zorg er voor dat je na je ontbijt een lekker verzadigd gevoel hebt.

  • eet tussendoor gedurende de ochtend niets, maar zorg er wel voor dat je voldoende drinkt. Bij voorkeur water of groene thee.
Lunch

LUNCH: Een heerlijk uitsmijter met daarbij volkoren brood of cracker. Zorg er ook hier weer voor dat je een verzadigd gevoel hebt.

  • tussendoor eet je om een uur of vier bijvoorbeeld een handje gemengde (ongezouten) noten.
Diner

DINER: in de avond maak je eenvoudig een super voedzame en gezonde cheeseburger.

  • na het diner eet je niets meer. Hoe voel je je?

Zo eenvoudig is het om een dag gezond te eten. Je eet superlekker én voedzaam en je zult merken dat je aan het eind van de dag nog voldoende energie hebt. En hoe vaker je dit doet, des te gemakkelijker zal het je afgaan. Laat je weten hoe het gegaan is?

In het 365 dagen Fit Programma zeggen we niet altijd wát je moet eten zoals in bovenstaand menu. We geven je een aantal opties zodat er altijd wel iets bij zit wat jij lekker vindt. Want eten is nou eenmaal heel persoonlijk. En dat is precies waar het om gaat, dat jíj eet op een manier waarop je je goed voelt, vol energie. Wil je meer informatie over het programma? Kijk op deze pagina voor meer informatie.

× Ik heb een vraag