Is stress meetbaar?
Daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Er zijn vele soorten stress en vaak wordt bij het woord stress direct gedacht aan werk. Maar eigenlijk is stress veel breder. Stress is eigenlijk alles wat je lichaam uit balans brengt.
Homeostase, huh?
Je lichaam is het liefst altijd hetzelfde. Dat is het gemakkelijkst voor alle processen die zich in het lichaam voltrekken. Dat alles hetzelfde is en dus het liefst niet uit balans wordt gebracht. Dit wordt homeostase genoemd. (Homeostase is het proces waarbij organismen het interne milieu van chemische en fysische processen in evenwicht houden, ondanks veranderingen in de omgeving waarin het organisme zich bevindt. Door homeostase kan een organisme de functie van elk individueel orgaan aanpassen, waardoor aan de behoefte van het lichaam wordt voldaan.* bron: wikipedia). Toch is het opzoeken van die disbalans juist wel wat goed is voor je lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat stress toebrengen aan je lichaam juist heel gezond is.
Vaak wordt sporten niet ervaren als stress. Maar toch is regelmatig sporten ook stress toebrengen aan je lichaam. Je brengt je lichaam even uit balans door iets te doen wat buiten de comfortzone ligt. Soms gebeurt dit heel extreem en lopen mensen bijvoorbeeld een marathon, na training uiteraard. Soms is dat gewoon een uurtje meedoen aan een groepsles.
Hoe werkt stress in je lichaam
Ook geestelijk kun je stress toebrengen aan je lichaam. Doordat je bijvoorbeeld een presentatie moet geven op je werk, een gesprek hebt met je leidinggevende of je druk maakt over een opvoering van de kinderen. Op het moment dat zoiets gebeurt, komt er in je lichaam direct een reactie op gang. Die begint in je hersenen (amygdala) en verspreid zich razendsnel door je lichaam. Alles is erop gericht om de hersenen en spieren van extra energie te voorzien, zodat je alert bent én hard kunt weglopen. Je gaat sneller ademen, je hart gaat sneller pompen en je bloeddruk stijgt. Alles wat kan wachten, zoals je spijsvertering, komt tijdelijk tot stilstand. Is je speech achter de rug, dan herstelt het lichaam zich automatisch. De adrenaline is weg, maar het effect van het stresshormoon cortisol blijft nog een paar uur hangen. Adrenaline is als de brandweer, waarna cortisol de belendende percelen nat houdt. Je hartslag, bloeddruk en ademhaling normaliseren zich weer.
Stress is niet slecht
Stress is zelfs essentieel voor de gezondheid en kan bij acuut gevaar soms letterlijk de kans op overleving vergroten. Je lichaam leert ervan, zodat je de volgende keer het ‘gevaar’ tijdig herkent. Sterker: kortdurende stress kan gezond zijn omdat het immuunsysteem er een opkikker van krijgt.
Maar als stress niet meer weggaat, kan het gevaarlijk voor je worden. Het hormoon cortisol, bedoeld om de balans te herstellen, hoort na een poosje te verdwijnen. Maar als dat niet gebeurt, door maandenlange zorgen, slaat het mechanisme door. Zo wordt het hormoon dat was bedoeld als beschermer een regelrechte sloper. Ook op de immuuncellen heeft cortisol op de lange duur een verkeerd effect: die kunnen hun werk niet meer goed doen.
Corona-stress is echt
De afgelopen tijd hebben we met z’n allen bijzonder veel en langdurige stress ervaren. Door de dreiging van corona en de daarbij behorende beperkende maatregelen, het niet zien en kunnen aanraken van familie en geliefden, de dreiging van wel of geen werk, de verslechterende economie die iedereen gaat raken. De stressvolle periode is nog lang niet achter de rug en zal dat voorlopig ook niet zijn. Het is geen wedstrijd wie er de afgelopen periode het hardst getroffen zijn, maar het is nog geen gelopen race, het is een marathon. Zeker op stress-niveau.
Het is daarom belangrijk om inzicht te hebben in je balans tussen stress, ontspanning en slaap. De HRV Lifestyle analyse geeft waardevolle inzichten in de relatie tussen je leefstijl en vitaliteit. De resultaten geven je ongekende inzichten en de daarbij behorende feedback helpt om je doelen te behalen en je vitaliteit te verbeteren. Door de inzichten die voortvloeien uit deze analyse, heeft dit actieprogramma een positieve impact heeft op je werk, ontspanning en leven in het algemeen.
HRV Leefstijl Analyse
De HRV Lifestyle Analyse is een unieke manier voor het dagelijks meten van stress en herstel. De stress- en herstelrapporten laten bijvoorbeeld zien of een persoon voldoende herstelt gedurende een periode van 24 uur, en of de voeding en drank die is geconsumeerd gedurende de dag, voldoende is om gedurende de slaap goed te herstellen.
Door het doen van een HRV Leefstijl analyse:
- Leer je het belang van herstel en de kwaliteit van slaap;
- Verbeter je stress management en bepaal je de gebeurtenissen die energie kosten;
- Ontdek de juiste benodigde fysieke inspanning.
Hoe werkt het?
3 dagen lang loop je rond met een klein kastje vlak onder je sleutelbeen en een metertje onder je ribben. Deze dagen hou je in een dagboekje op je telefoon bij wat je doet op welk tijdstip. Zo kun je aangeven wanneer je een vergadering of overleg hebt, hoe laat je de kinderen uit school haalt en of je in de file staat. Gedurende deze periode wordt data verzameld die na deze drie dagen worden geanalyseerd en in een mooi overzichtelijk rapport worden geplaatst. Samen met de leefstijlcoach ga je kijken naar deze analyse en op die manier kun je concrete veranderingen aanbrengen in je leven waardoor je een betere balans leert te hebben tussen werk en privé, tussen inspanning en ontspanning.
Je zult geen spijt krijgen van deze grondige leefstijlanalyse. Het geeft je ongekende en waardevolle inzichten.
bron: https://www.bijniernet.nl/2013/08/stress-de-grote-reddersloper/