Selecteer een pagina

Waarom nemen we ons ieder jaar dingen voor en waarom houden we ons er niet gewoon het hele jaar aan?

Ieder jaar maken mensen plannen voor het komende jaar. In december worden er goede voornemens geuit en deze hebben meestal te maken met ongezonde leefgewoonten. Zo willen mensen vaak minder drinken, stoppen met roken, gezonder eten en meer gaan sporten. Maar meestal komen ze er ook achter dan aan het eind van januari deze voornemens weer vergeten zijn..

Hoe kun je er voor zorgen dat je je doelen wel gaat halen? In dit artikel geef ik je een paar tips.

Maak het haalbaar

De voornemens zoals ze meestal geformuleerd worden zijn vaak niet haalbaar. Zo is ‘gezonder eten’ een heel mooi einddoel, maar ook niet meer dan dat. Het is niet concreet, je hebt er niet over nagedacht HOE je dat dan moet gaan doen en daarom heeft het vrij weinig kans van slagen. Hoe zou je dit dan aan kunnen pakken? Weet je wat gezonder eten is en hoe dat moet? Snoep je nu veel en wil je daar van af? Eet je te veel én ongezond of is het één van de twee? Waar wil je graag verandering in aanbrengen?

Op het moment dat je doelen gaat nuanceren kun je namelijk een plan bedenken. Stel, je wilt graag in de avond geen snoep of chips meer eten. Dat kan een voornemen zijn, maar het eten van geen snacks meer in de avonduren is nogal een stap als je nu iedere avond met iets lekkers op de bank kruipt. Deel het doel dus op in kleinere ‘sub-doelen’. Je neemt je voor om de komende week op maandag geen ongezonde snack meer te eten. Je neemt nu een handje druiven. Zo kun je nog steeds iets eten op de bank, maar voel je je niet meer schuldig over de ongezonde snack. Gaat dit goed? Prima, dan neem je volgende week ook op dinsdag iets gezonds. Op deze manier is je einddoel haalbaar, omdat je kleinere tussendoelen hebt gecreëerd.

Wees aardig voor jezelf

Als het gemakkelijk zou zijn, had je het wel eerder gedaan. Hou dit gegeven in je achterhoofd, terwijl je bezig bent om een gewoonte te veranderen. Het is niet voor niets je gewoonte..

Wees blij met elke stap die je maakt, maar geef jezelf ook ruimte om fouten te maken. Denk niet dat als je je hebt voorgenomen om op een dag maximaal 5 sigaretten te roken dat de dag dan verloren is als je er zes rookt. Je hebt deze dag goed je best gedaan, morgen doe ik het weer. Wees lief voor jezelf. De dag is niet verpest als je je een keer wat minder aan je afspraak houdt. Je zult merken dat het de ene dag makkelijker gaat dan de andere en dat is prima. Maar let op: een beetje streng mag wel. Dus niet iedere dag er van uit gaan dat je het toch niet gaat halen..

Stok achter de deur

Vind je het lastig om streng te zijn voor jezelf? Denk er dan eens over na welke stok achter de deur jou zou kunnen helpen. Soms is het voldoende om iedere maand met jezelf af te spreken dat je op de weegschaal gaat staan. Voor anderen kan het juist weer goed werken om een afspraak met iemand anders te maken. Kies daarvoor niet iemand in je vriendenkring. Die zijn namelijk vaak ook geneigd om ‘te lief’ voor je te zijn en je excuses te geloven. Een professional waar je een fijne klik mee hebt kan dan een goede uitkomst zijn. Zo iemand is streng tegen je, maar geeft je daarbij opbouwende ‘kritiek’ waar je verder mee kunt en je uiteindelijke doel kunt behalen.

365 dagen Fit

Het online leefstijlprogramma 365 dagen Fit geeft je precies de ondersteuning die je nodig hebt. Iedere twee weken ontvang je een email om je er aan te herinneren dat je een doel hebt bepaald voor jezelf en je er zo ook aan te houden. Woon je in de buurt van Brakel en ben je in de gelegenheid om af en toe langs te gaan bij Vitaliteits- en Sportcentrum Fitter Brakel, neem dan een vitaliteitsprogramma. Dan heb helemaal je de beste tools in handen om je doelen te gaan bereiken. Voor slechts €55 per maand voor een vitaliteitsabonnement, ontvang je een jaar lang het 365 dagen Fit Programma (online), 6 keer per jaar een coaching gesprek met weegmoment én onbeperkt sporten in Vitaliteits- en Sportcentrum Fitter Brakel. Voor meer informatie: fitterbrakel.nl

× Ik heb een vraag