Selecteer een pagina

Afvallen is afzien, toch?

De meeste mensen gaan er van uit dat als ze willen afvallen of wat vet kwijt willen raken, ze dan vooral zo min mogelijk moeten eten. Vooral heel de dag een hongergevoel hebben is dan het allerbeste.. Of toch niet?

Natuurlijk is het wel zo dat als je meer energie binnen krijgt dat je verbruikt, je waarschijnlijk aan zult komen in gewicht. Maar het is niet per definitie zo dat je afvalt als je minder gaat eten. Het ‘grote geheim’ zit namelijk in wát je eet.

Voeden of vullen

Als je op een dag een ‘gemiddeld’ Nederlands dieet eet van boterhammen met hagelslag of kaas, tussendoor een liga en een speculaasje en als avondeten aardappelen, vlees en een beetje groenten, dan is de kans groot dat je niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Voedingsstoffen zijn de stofjes waaruit onze voeding bestaat. In grote lijnen kun je zeggen dat onze voeding bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Al deze voedingsstoffen hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Zo geven  koolhydraten ons energie en voorzien ze (heel belangrijk!) onze hersenen van energie. Vetten zorgen ook voor energie, maar zorgen er ook voor dat onze hormonen in balans blijven en hun werk goed kunnen blijven doen. Eiwitten zorgen voor een goede opbouw van onze lichaamscellen en zorgen er voor dat je spieren sterk blijven.

Koolhydraat-arm

Als je het zo opnoemt, zie je al direct dat het niet verstandig is om één van deze voedingsstoffen uit je dieet te schrappen. En tóch is dat meestal wat we doen als we af willen vallen. De laatste tijd is vooral het koolhydraat-arme dieet populair. Maar zojuist legde ik al uit dat koolhydraten juist een belangrijke voedingsbron zijn voor je hersenen. En als je hersenen te weinig voedingsstoffen binnen krijgen, dan krijg je daar problemen mee. Veel mensen hebben last van depressieve gevoelens of zelfs angststoornissen. Het is natuurlijk niet gezegd dat álle geestelijke problemen op te lossen zijn met voeding, maar in veel gevallen zal de psychische situatie verbeteren als de voeding van de persoon verbetert.

Bij diëten wordt er dus vaak een bepaalde groep voedingsmiddelen weggehaald. Het gevolg is dan vaak dat je een andere groep meer gaat eten, of over het algemeen te weinig voedingsstoffen binnen krijgt.

Maar hoe dan wel?

Om blijvend van je overgewicht af te komen is een verandering van je gewoonten een noodzaak. Dat is in eerste instantie misschien niet leuk om te horen, maar wel fijn is het dat je er vrijwel direct een positief effect van hebt. Want het is misschien jammer om niet álle snacks die je zou willen eten op kunt eten, maar je krijgt er heel erg veel voor terug: betere nachtrust, meer energie én een beter figuur. 

Vaak is het helemaal niet nodig om meteen heel rigoureus aan de slag te gaan. Soms zijn kleine veranderingen per keer al heel helpend. Ben je bijvoorbeeld gewend om snel wat witte bolletjes te eten? Ruil die dan om voor volkoren boterhammen, die vullen beter en je hebt dus minder trek in ongezonde snacks.

Om je een klein beetje op weg te helpen heb ik hieronder een voorbeeldmenu uit het 365 dagen Fit Programma voor je. 

Ontbijt

ONTBIJT: 225 ml (plantaardige) yoghurt of kwark met nootjes of muesli en vers fruit. Zorg er voor dat je na je ontbijt een lekker verzadigd gevoel hebt.

  • eet tussendoor gedurende de ochtend niets, maar zorg er wel voor dat je voldoende drinkt. Bij voorkeur water of groene thee.
Lunch

LUNCH: Een gezonde goed gevulde smoothie met daarbij volkoren brood of cracker. Kies als beleg voor kaas, kipfilet, fricandeau, rosbief, vegetarisch beleg of vis. Zorg er ook hier weer voor dat je een verzadigd gevoel hebt.

  • tussendoor eet je om een uur of vier bijvoorbeeld een handje gemengde (ongezouten) noten.
Diner

DINER: in de avond maak je eenvoudig een super voedzame en gezonde cheeseburger.

  • na het diner eet je niets meer. Hoe voel je je?

Zo eenvoudig is het om een dag gezond te eten. Je eet superlekker én voedzaam en je zult merken dat je aan het eind van de dag nog voldoende energie hebt. En hoe vaker je dit doet, des te gemakkelijker zal het je afgaan. Laat je weten hoe het gegaan is?

In het 365 dagen Fit Programma zeggen we niet altijd wát je moet eten zoals in bovenstaand menu. We geven je een aantal opties zodat er altijd wel iets bij zit wat jij lekker vindt. Want eten is nou eenmaal heel persoonlijk. En dat is precies waar het om gaat, dat jíj eet op een manier waarop je je goed voelt, vol energie. Wil je meer informatie over het programma? Kijk op deze pagina voor meer informatie.

× Ik heb een vraag