fbpx

De zomer komt er aan

De zomer komt er aan! Zo rond april komen vaak de eerste mooie dagen er ineens weer aan en wil je dat leuke jurkje of die fijne linnen broek weer eens uit de kast halen. Maar wat blijkt? Hij past niet meer! Terwijl hij zo leuk stond en je er misschien vorig jaar zoveel complimentjes over kreeg. Als je nu in de spiegel kijkt trekt ‘ie toch een beetje raar op sommige plekken en ben je er niet echt heel erg tevreden over. Je besluit om zo voor de zomer toch nog maar even een dieet te gaan doen. Gewoon, om snel even die extra winter-kilo’s weer kwijt te raken. Maar welk dieet kies je dan? Er zijn er zo veel!

Ik ga je hier niet vertellen dat diëten niet werken, want dat doen ze wel. Echt. Er bestaan niet voor niets zoveel diëten. Dat zou echt niet gebeuren als ze je niets op zouden leveren. Maar leveren ze je wel echt zoveel op?

Het dieet dat werkt

Iedereen kent wel een kennis, buurvrouw of vriendin die met het laatste ‘hippe’ dieet écht heel veel af is gevallen. Er zijn veel trends in dieet-land. Zo zijn er natuurlijk de diëten met maaltijd vervangende shakes, koolhydraatarm, vetarm en nog veel meer van dat soort ‘gouden tips’. Maar wat al deze diëten gemeen hebben, is dat ze je in iets beperken. Ze schrijven je voor wat je moet eten en wat vooral niet. Vooral dat laatste is een heel belangrijke factor: er mag heel veel niet. En dat werkt. Want een dieet is niet iets wat je voor langere tijd zou willen doen. Een dieet is iets wat je korte tijd volhoudt, meestal niet langer dan zo’n 10 weken en daarna ‘mag’ je weer ‘normaal’ eten. Het resultaat is vaak dat je in meerdere of mindere mate bent afgevallen en dat was tenslotte het doel.

Waarom het dieet werkt

Wat gebeurt er nou met je tijdens zo’n dieet wat zo goed werkt dat je afvalt en dat stopt zodra je je eigen gewoontes weer oppakt. Dat is simpel: je eet minder. Niet perse van één bepaald product, maar in het algemeen. Als het namelijk zo simpel was als één product of productgroep laten staan zou het veel makkelijker zijn. Dat is gemakkelijk vol te houden. Maar het gaat om de hoeveelheid voeding die je consumeert in het algemeen. Want dat is namelijk de essentie van afvallen: je eet minder energie dan je verbruikt. Zo simpel is het.

Het jojo-effect

En waarom je dan weer aankomt zodra je stopt met het dieet? Omdat je dan ‘weer mag’ van jezelf. Je dieet zit er op, je gewenste gewicht is behaald en je hoeft nu nergens meer op te letten. Missie geslaagd! Maar dan komt het zogenaamde ‘jojo-effect’ om de hoek kijken. Je wordt langzaam maar zeker toch weer wat zwaarder. En dat heeft niets te maken met al die ‘verboden producten’ die je mocht van je dieet, maar alles met hoeveelheden. Want die onderschatten we nogal. Vaak eten we veel meer dan we denken. Ik vraag mensen die voor voedingsadvies bij me komen vaak om een week een voedingsdagboek bij te houden. Bij het lezen daarvan ga ik er al van uit dat je 60-70% daadwerkelijk hebt opgeschreven. Van die meeste voedingsdagboeken zou je namelijk óf op gewicht moeten blijven óf moeten afvallen. Kortom, we overschatten graag hoe goed en gezond we eten en hoeveel we bewegen. Daar kom ik straks nog op terug. Wat ook meewerkt, is het feit dat we in onze maatschappij eten associëren met gezelligheid, troost en ‘het verdiend hebben’. Chips of chocolade aan het eind van de dag? Ik heb hard gewerkt, dus ik heb het verdiend. Een ijsje? Het is mooi weer, dus we hebben het verdiend. En nee, dat moet je vooral niet allemaal laten staan. De manier waarop je er over denkt kan anders.

Afvallen door sporten

We overschatten ook de hoeveelheid beweging die we krijgen. Ik ken genoeg mensen die na een minuut of 10 op de loopband in de sportschool al denken dat ze de lunch er af gelopen hebben. Terwijl die 10 minuten nog niet eens genoeg zijn om het koekje bij de koffie er af te lopen, laat staan een volkorenboterham met kaas of hagelslag.

Sporten in het algemeen heeft een gekke uitwerking op onze psyche. Niet dat het niet goed voor je is, maar het gaat dan niet om het sporten zelf. Ik zal het uitleggen. Stel dat je een vrouw bent van zo’n 70 kg, dan verbrand je met een uur krachttraining je ongeveer 200 kcal. Met een uur in de tuin werken verbrand je zo’n 265 kcal en met een uur wandelen zo’n 245. Als je dit leest zal je eerste reactie waarschijnlijk zijn dat je je sportschoolabonnement direct op kunt zeggen! Het werkelijke effect van de krachttraining komt echter pas na de training. Door het activeren en uitdagen van je spieren neemt je spiermassa (iets) toe. Het in stand houden van spieren vraagt veel meer calorieën van je lichaam dan een lichaam zonder goed ontwikkelde spieren of vetmassa. Je dagelijkse verbruik in energie neemt door krachttraining dus toe, terwijl de training zelf je niet zoveel verbranding oplevert. Op de lange termijn kun je dus beter kiezen voor de krachttraining dan voor de wandeling.

Ik heb het verdiend

Daarnaast heeft sporten nóg een gek effect op ons. Zodra we gesport hebben, vinden we dat we het ‘verdienen’ om iets extra’s te eten. Daarom heeft alleen maar sporten geen effect op je gewicht. Je zult dit moeten combineren met een verandering in je voedingspatroon. En dan niet een dieet voor de korte termijn, maar een leefstijlverandering die alle diëten overbodig maakt. Dan hoef je namelijk nooit meer een dieet te volgen, krijg je niet meer met dat ellendige jojo-effect te maken en kun je gewoon genieten.

Energie door eten

Wat je namelijk écht verdiend is een gezond, fit en energiek lichaam. En daar hoort af en toe een ijsje of wat chips bij, maar niet iedere dag. En ook niet ongelimiteerd. Je hebt een lichaam dat hard voor jou werkt, ondanks wat jij er in stopt. Want hoe vaak denk jij er aan om je hart te laten kloppen of om adem te halen? Precies, nooit! Je denkt er niet aan omdat je lichaam dat wel doet. En om dat mooie lichaam van je dat te laten doen is het verstandig om de juiste voeding te eten. Waar je lichaam wat aan heeft en waar je energie van krijgt. Niet voeding die misschien even lekker is, maar waar je lichaam niets aan heeft en daardoor maar blijft vragen om voedingsstoffen. Want je hebt geen honger of trek.. je lichaam wil graag meer voedingsstoffen binnen krijgen. Om je lijf goed te laten werken. Op het moment dat je dat gaat doen, krijg je veel meer energie én krijg je het gewicht wat bij jou past. Precies goed, zonder dieet.

Door het volgen van het 365 dagen Fit Programma, geen dieet, leer je wat de juiste voeding voor je is. Niet omdat ik je vertel wat je moet eten, maar door je te leren hoe je deze keuze zelf kunt maken. Dus is er ook ruimte genoeg voor dingen die jij lekker vindt, hoef je helemaal niets en krijg je de juiste balans in je leven. Mét energie en zonder die vervelende snaaibuien die je niet kunt weerstaan. Gewoon, omdat je een leuk leven verdient.