Selecteer een pagina

Val je af van wandelen?

Afvallen is in theorie niet ingewikkeld. Je moet simpelweg meer energie verbranden dan je verbruikt en dan zou je af moeten vallen. Maar iedereen die dat wel eens heeft geprobeerd, weet dat het lastiger is dan dat. Ook de praktijk is niet zo simpel als deze theorie beweert. Wat hoe weet je hoeveel energie je moet verbranden en hoeveel je eigenlijk binnen krijgt. Daarbij heb je dan ook nog eens te maken met de snelheid van je stofwisseling, het soort voedingsstoffen die je binnen krijgt, of je veel stress hebt en ga zo nog maar even door.

Simpelweg heel weinig gaan eten of heel veel gaan sporten zijn dus niet de oplossing, dat zul je al wel doorhebben. Door te weinig te eten krijg je te weinig voedingsstoffen binnen, met alle gevolgen van dien en van al dat sporten krijg je juist weer honger.. Maar hoe dan wel? Wat is de beste manier om af te vallen?

Eén van de manieren waarop je geleidelijk aan een gezonde leefstijl (en een gezond gewicht) kunt werken is door te wandelen. Wandelen is de laatste jaren steeds populairder geworden, zeker omdat bijna iedereen het kan. Je hoeft er niet speciale kleding voor aan te trekken, lid te worden van een vereniging, het is goedkoop en het kan (bijna) altijd. De voordelen van wandelen moet je ook niet onderschatten.

Hersenen

Uit onderzoek is gebleken dat wandelen een heel positief effect op je brein heeft. Het verbetert je stemming en het verlaagt gevoelens van stress, depressie en angst. Veel therapeuten hebben inmiddels de wandeling ontdekt als middel om in te zetten in de behandeling. Daarnaast is wandelen in de buitenlucht goed voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Dat gebeurt namelijk onder invloed van zonlicht. En zeker in de winter hebben we daar in ons landje een groot tekort aan.

Hart

Als je iedere dag even naar buiten gaat om te wandelen, heeft dit ook invloed op de conditie van je hart en bloedvaten. Je verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Het risico op hart- en vaatziekten daalt significant door regelmatige beweging.

Gewicht

En gelukkig heeft wandelen ook een positief effect op je gewicht. Naast het feit dat je in beweging bent (daar kom ik zo op) heeft het wandelen nóg een leuk effect. Doordat je je energiek voelt door het wandelen in de buitenlucht, ga je automatisch al wat betere keuzes maken op het gebied van voeding. De wandeling zelf heeft zo dus een dubbel effect.

De hoeveelheid calorieën die je verbrandt met wandelen hangt erg af van je snelheid, maar ook van je lichaamssamenstelling. Globaal kun je zeggen dat je met een wandeling van 2 kilometer (half uur) ongeveer 125 calorieën verbrandt. Leuk natuurlijk, maar overschat dit ook niet. Een boterham met kaas bevat zo’n 260 calorieën. Maar dat is niet de enige reden om te wandelen natuurlijk. Het is goed om in beweging te zijn, zeker als je bijvoorbeeld  overdag werk hebt waarbij je veel achter een bureau zit.

Om van de gezondheidsvoordelen van het wandelen te kunnen profiteren, hebben wetenschappers gevonden dat je iedere dag minstens een half uur zou moeten wandelen. Een uur zou nog beter zijn. Daar wil ik graag aan toevoegen dat je dat het liefst vóór een maaltijd zou moeten doen. Zo imiteer je een klein beetje het gedrag van oermensen die vroeger op zoek moesten naar hun voedsel. Dat gedrag zit nog steeds in onze genen, dus daarom heeft een wandeling voorafgaand aan de maaltijd een nog positiever effect.

Gezonde leefstijl

Heeft het dagelijkse wandelen je geïnspireerd om gezonder te gaan leven of andersom? Dat maakt eigenlijk niet uit. Het maken van gezonde dagelijkse keuzes heeft altijd een positief effect op je lichaam (en je gewicht). Je zult merken dat je je fitter en energieker voelt. Vind je het lastig om de juiste keuzes te maken op het gebied van voeding of twijfel je wát dan de juiste keuzes zijn? Kies voor de online cursus van 365 dagen Fit. In slechts 12 weken leer je álles over de juiste leefstijlkeuzes. Want moet je nou koolhydraatarm of vetarm eten? Wat is nou eigenlijk goed voor je lichaam? Door er achter te komen waar welke voedingsstoffen voor dienen in je lichaam, leer je zelf de juiste keuzes te maken. Ondersteund door een facebookgroep waarin je al je vragen kunt stellen, online vragenuurtjes en heel veel informatie, dagmenu’s met heerlijke recepten. Je zult willen dat je dit eerder had geweten.

 

Voorbeeld dagmenu 365 dagen Fit

Ontbijt

ONTBIJT: 225 ml (plantaardige) yoghurt of kwark met nootjes of muesli en vers fruit. Zorg er voor dat je na je ontbijt een lekker verzadigd gevoel hebt.

  • eet tussendoor gedurende de ochtend niets, maar zorg er wel voor dat je voldoende drinkt. Bij voorkeur water of groene thee.
Lunch

LUNCH: Een heerlijk uitsmijter met daarbij volkoren brood of cracker. Zorg er ook hier weer voor dat je een verzadigd gevoel hebt.

  • tussendoor eet je om een uur of vier bijvoorbeeld een handje gemengde (ongezouten) noten.
Diner

DINER: in de avond maak je eenvoudig een super voedzame en gezonde cheeseburger.

  • na het diner eet je niets meer. Hoe voel je je?

Zo eenvoudig is het om een dag gezond te eten. Je eet superlekker én voedzaam en je zult merken dat je aan het eind van de dag nog voldoende energie hebt. En hoe vaker je dit doet, des te gemakkelijker zal het je afgaan. Laat je weten hoe het gegaan is?

In het 365 dagen Fit Programma zeggen we niet altijd wát je moet eten zoals in bovenstaand menu. We geven je een aantal opties zodat er altijd wel iets bij zit wat jij lekker vindt. Want eten is nou eenmaal heel persoonlijk. En dat is precies waar het om gaat, dat jíj eet op een manier waarop je je goed voelt, vol energie. Wil je meer informatie over het programma? Kijk op deze pagina voor meer informatie.

× Ik heb een vraag